Wouter Ros Duurzaam bedrijf

Duurzaamheid

Tips en informatie voor het verduurzamen van jouw bedrijfspand.

Wouter Ros Duurzaam

Energielabel C, per 1 januari 2023 voor kantoorruimtes.

Lees meer 
Wouter Ros tips energiebesparen

Tips om jouw bedrijf energiezuiniger te maken en geld te besparen. 

Lees meer 
Wouter Ros Duurzaam bedrijf

Subsidie aanvragen voor energieplannen van MKB-bedrijven. 

Lees meer 

Energielabel C voor kantoorruimtes. 

Ben je eigenaar of huurder van een bedrijfspand of kantoorruimte? Per 1 januari 2023 moet bijna elk bedrijfspand voldoen aan Energielabel C. Voldoet jouw ruimte of pand daar niet aan, dan mag deze ruimte niet meer gebruikt of verhuurd worden als kantoor. Dit kan grote gevolgen hebben voor jou als eigenaar of als huurder. Terwijl het pand aangepast moet worden om aan het label te voldoen, draait het bedrijf natuurlijk gewoon door.

Wij raden huurders aan om niet af te wachten en zelf het initiatief te nemen. Zo zorg je ervoor dat je in de maanden voor 1 januari 2023 niet voor vervelende, grote verrassingen komt te staan. Overleg en planning met jouw verhuurder is hierbij van groot belang.

Wat kunnen wij voor je betekenen.

  • Wij brengen je in contact met bedrijven die helpen bij het behalen van het Energielabel.
  • Wij maken met jouw verhuurder duidelijke afspraken over hoe en wanneer de verhuurder de werkzaamheden kan uitvoeren.

Heb je vragen of hulp nodig, neem contact met ons op.

Meer informatie over Energielabel C vind je hieronder.  

https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/gebouwen/wetten-en-regels/bestaande-bouw/energielabel-c-kantoren

Tips om jouw bedrijf energiezuiger te maken en dus geld te besparen.

Dat verduurzamen belangrijk is en daarbij ook geld oplevert is algemeen bekend. Maar het is niet voor iedereen mogelijk om grote investeringen te doen in, bijvoorbeeld, zonnepanelen of warmteboilers. Daarom geven wij een aantal tips waarmee simpel en snel het energieverbruik omlaag kan.

Tip één. Gedrag.

De goedkoopste aanpassing om het energieverbruik naar beneden te krijgen, is het aanpassen van gedrag. Bijvoorbeeld: niet standaard alle lampen aan, de verwarming instellen op aanwezig en afwezigheid en in de winter de deuren goed dichthouden.

Tip twee. Sensoren.

Omdat het binnen een organisatie soms wat langer duurt voor alle medewerkers letten op lampen, deuren en verwarming, kan het ook helpen om sensoren te plaatsen. Deze laten, bijvoorbeeld, het licht op de gang of toilet aangaan zodra er iemand is, en gaan na verloop van tijd zelf weer uit. Hierdoor verbruiken de lampen geen onnodige energie en branden alleen als ze daadwerkelijk nodig zijn.

Tip drie. Ledlampen.

Vervang de huidige verlichting met Ledverlichting. De meerprijs van een Ledlamp wordt vaak binnen één à twee jaar al terugverdient door de lagere energiekosten.

Tip vier. Cv-ketel.

Is er nog een oude Cv-ketel in gebruik? Dan is het een goed idee om deze te vervangen door een nieuwe Hr-ketel. Deze ketels zijn soms tot wel twintig procent zuiniger dan de Cv-ketel. Hier kun je makkelijk energie en dus kosten mee besparen.

Tip vijf. Waterbesparende kraan.

Het installeren van waterbesparende kranen is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het energiezuiniger maken van jouw bedrijf. Op veel plekken binnen het bedrijf zal het maar een klein verschil maken of de kraan veel of iets minder water geeft. Bedenk dan hoeveel energie het kost om water schoon te maken. Met een waterbesparende kraan bespaar je niet alleen iets meer kosten, maar je helpt vooral ook het milieu.

Tip zes. Netbeheerkosten.

Zijn er al veel maatregelen genomen om het energieverbruik omlaag te krijgen? Kijk dan ook eens naar de netbeheerkosten, ook wel transportkosten genoemd. Dit zijn de kosten die je betaald om de energie naar het pand te krijgen. Hoe meer je verbruikt, hoe meer netbeheerkosten je moet betalen. 


Subsidie aanvragen voor energieplannen van MKB.

Voor bedrijven met een verbruik boven de 25.000 m3 gas en 50.000 kWh stroom, is er nu de energiebesparingsplicht.

Om bedrijven te verleiden tot energiebesparende maatregelen, heeft de overheid een nieuwe subsidie in leven geroepen: SVM, Subsidie Verduurzaming MKB.

Deze subsidie is voor alle MKB-bedrijven, die minder dan 25.000 m3 gas en 50.000 kWh stroom verbruiken. Ook mag het bedrijf niet meer dan 50fte in dienst hebben én moet de omzet lager zijn dan 50 miljoen euro.

Met de SVM kunnen MKB-bedrijven een energieadviseur inhuren. Deze adviseur stelt vervolgens een plan op hoe de onderneming verder kan verduurzamen. Verder is het mogelijk een projectleider in te schakelen, die het plan uitwerkt. Van de kosten (excl. BTW) wordt 80 procent vergoed, met een maximaal bedrag van €2.500,- per bedrijfspand.

Vanaf 1 oktober 2021 kunnen de aanvragen worden ingediend. Het loopt tot 30 september 2022.


Meer informatie over Subsidie Verduurzaming MKB via onderstaande link.

https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/svm